04 oktobris, 2016

"Esamība ar Regīnu", N.Ikstena

Pēc tam, kad izlasīju Regīnas Ezeras grāmatu "Aka", sapratu, ka patiesībā par pašu Ezeru zinu traki maz. Un tad radās gan milzīga vēlme, gan izdevība noskaidrot, kāds ir Ezeras talanta noslēpums. Jāsaka gan, ka tas joprojām ir palicis nenoskaidrots, taču simpātijas pret Ezeru ir tikai augušas. Nu tik atliek turpināt iepazīties ar viņas talanta augļiem - viņas darbiem.  

Ir ierasts, ka biogrāfijas un grāmatas ar biogrāfisku raksturu ir bagātas ar datiem, faktiem un diezgan jūtamu atsvešinātību, taču to nekādā mērā nevar attiecināt uz Noras Ikstenas rakstīto grāmatu par Regīnu Ezeru. Šo gan īsti nevar nosaukt par biogrāfiju tās klasiskajā izpratnē, "Esamība ar Regīnu" ir tieši šāda - esamība. Emocionāla un bezgala īsta. Viegli poētiskām Ikstenas pārdomām mijoties ar tikpat poētiskām un mazliet skumjām pašas Ezeras piezīmēm dienasgrāmatā, ir radīts dzīvs un brīnišķīgs ieskats Ezeras radošajā darbībā un iekšējos pārdzīvojumos. 

"Esamība ar Regīnu" ir grāmata, kas rakstīta kā dienasgrāmata. Vieglu haosu iesākumā ievieš dažādie gadskaitļi, kuri absolūti nav sakārtoti hronoloģiskā secībā, taču šis vieglais dienasgrāmatu ierakstu haoss ļauj dažādos lasīšanas mirkļos vienlaicīgi ieskatīties acīs kā Ezeras jaunības aizrautībai, tā vecumdienu vientulībai un nabadzībai. Varu pavisam droši teikt, ka pateicoties Ikstenas milzīgajam darbam un viņas radītā teksta valodas burvībai, ir izdevies radīt pavisam emocionālu un citādu skatījumu uz Regīnu Ezeru. Šī esamība ir visaptveroša, intīma un jūtīga, turklāt poētiski atspoguļo kā sadzīves raizes, tā rakstu darbu radīšanas maģiju. 

Burvīga grāmata par noslēpumainu un tiešām talantīgu personību, citas, tikpat talantīgas, sarakstīta. 
Mums vajag vairāk šādu poētisku un skaisti uzrakstītu biogrāfiju, kuras izvairītos no sasniegtā un konkrētā gada datumā izdarītā, tā vietā koncentrējoties uz katras personības iekšējiem pārdzīvojumiem, radošajiem procesiem un dzīvi pašu. 
Šī grāmata ļāva Regīnas Ezeras esamībai būt klātesošai. Viņas personība vien romāna cienīga! 

Vērtējums: 5/5.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru