23 decembris, 2015

Māra Jakubovska "Direktoriene"

"Lai cik dīvaini tas būtu, stāvoklis sabiedrībā itin nemaz nenodrošināja adekvātu stāvokli mājās."
lūk, šis citāts pasaka gandrīz visu galveno, kas būtu jāzina nevien katram šīs grāmatas lasītājam, bet arī cilvēkam parastajam. burtiski lielisks citāts.

tāds diezgan asprātīgs pastāsts par skolas direktores mēģinājumiem saglabāt savu ietekmi darbā, vienlaikus cīnoties ar pilnīgu caurspīdīgumu mājas un ģimenes dzīvē. direktore Margarita, iespējams pašai to neapjaušot, valda un skalda savā darba vietā, cenšoties pretoties kolektīva intrigām, dažādām ikdienas bēdām un neveiksmēm un vienlaikus virzot vidusskolu uz skaisti skanošo ģimnāzijas statusu. taču ārpus darbavietas Margaritas direktores vara izkrīt no rokām un nākas samierināties ar vīramāti kā priekšnieci, kura par vienīgo pasaules darbu, kurš ir pelnījis cieņu, uzskata lauksaimniecību, kurā cenšas ievilkt ikkatru no ģimenes, ar Margaritu sākot. un it kā ar visām šīm klapatām būtu par maz, Margaritai sāp sirds arī par neveiksmīgo komunikāciju ar vīru un meitām, kuras dzīvojas pa Anglijas plašumiem. 

tātad, grāmata par ikdienas parasto cilvēku. 

šī grāmata ir patīkami plāna un tieši tāpēc ātri izlasāma, turklāt valoda ir raita un viegli uztverama, nav pateikts nekas sarežģīts, vienkārši aplūkota viena cilvēka mēģinājumi būt mazliet pārcilvēkam un tomēr tikai un vienīgi cilvēkam, ar jūtām, emocijām un sāpēm.  
lasot lieliski spēju iztēloties šo stāstu iestudētu kā teātra izrādi ar pāris dramatisma momentiem komēdijas mērcē. 

gribas izteikt komplimentu arī par burvīgo grāmatas noformējumu, tiešām ļoti simpātisks.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru