28 janvāris, 2016

"Latvijas bāreņi, kuri pazaudēja savu dzimteni", J.Riekstiņš


"Latvijas bāreņi, kuri pazaudēja savu dzimteni" stāsta par tiem pašaizliedzīgajiem cilvēkiem, kuri aprūpēja 1944. gada oktobrī uz Vāciju aizvesto Valsts Rīgas zīdaiņu nama un Valsts Majoru bērnu nama iemītniekus. Grāmata balstīta uz daudziem līdz šim nepublicētiem dokumentiem, vēstulēm un bagātināta ar plašu fotoattēlu materiālu. 

Nebūtu kara, nebūtu arī tūkstošiem izpostītu ģimeņu, kā arī šo bāreņu, kuri kā izrādās, kara laikā kļuva par lielu nastu, īpaši tādās reizēs, ja tēvs bija devies karot un māte bija palikusi viena ar paprāvu bariņu bērnu. 

Interesanti, ka bērni nevien bija lieki saviem vecākiem, bet arī kļuva par sava veida marionetēm varas rokās, par ko ļoti daudz stāsta šajā grāmatā apkopotie dokumenti. Grāmatas sākumā, piemēram, tiek aplūkota nepārtraukta bērnu pārvietošana no vienas nožēlojamas un dzīvei nepiemērotas ēkas uz citu, dažbrīd bērnus izmitinot pat lielā aukstumā un nesniedzot regulāras ēdienreizes. Iespējams, ja nebūtu šo brīnišķīgo un pašaizliedzīgo aprūpētāju, daudzu bērnu likteņi būtu dramatiski noslēgušies ar bada un aukstuma atnestām šausmām. Protams, jāpiemin, ka daudzu bērnu dzīves noslēdzās pat īsti neiesākušās.

Grāmata sniedz ieskatu arī nemitīgos audžuģimeņu apsolījumos un bērnu vēlmē pēc mīlestības, emocionāla un fiziska siltuma un jebkādas piederības. Taču bieži bērniem drošas un ģimeniskas nākotnes vietā nācās samierināties tikai ar tukšiem solījumiem, jo nereti pat neatlaidīga bērnu namu darbinieku un institūciju cīņa par mazo cilvēkbērnu problēmu risināšanu beidzās ar sakāvi. Joprojām spilgti prātā stāv kādas darbinieces sarakste ar iespējamo audžuģimeni, kura nedrīkstēja uzņemties rūpes par mazo bāreni tikai tāpēc, ka audžuģimenes reliģiskā pārliecība neatbilda bārenes dokumentos norādītajai. 

Šī bija interesanta lasāmviela, kas sniedza ieskatu bērnu namu problēmās Otrā pasaules kara laikā, taču pietrūka vairāk atmiņu stāstu, bet par to nav jābēdā, jo autora iepriekšējā grāmata "Sauli dzīves pabērniem" (2012.) piedāvā tieši to, ko es meklēju - atmiņas. Domāju, ka tuvākajā laikā uzmeklēšu arī šo grāmatu.

Vērtējums - 4,5/5. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru