06 augusts, 2016

"Vīrs, vārdā Ūve", F. Bakmans

Par grāmatu "Vīrs, vārdā Ūve" biju dzirdējusi jau stipri sen, turklāt visu to labāku, tāpēc nebija nekādu šaubu, ka laika gaitā nonākšu ne tikai pie dzirdētā, bet pārbaudīšu to arī pati uz savas ādas. Izlasot, protams. Esmu bezgala priecīga, ka šo grāmatu izlasīju, turklāt dārza zaļuma un dabas siltuma ieskauta. Tik sirsnīgām grāmatām, kā "Vīrs, vārdā Ūve" piestāv acīs iespīdējusi saule un šūpuļtīkls, vieglas vēja pūsmas un putnu čalas. Bet nu pietiks liriska ievada, laiks ķerties pie pašas grāmatas. 

Vīrs, vārdā Ūve ir nevien noslēgtas dabas, bet arī pilns loģiskas un ne tik loģiskas pārliecības par pasaules kārtību. Un kārtība viņam interesē visvairāk. Tieši tāpēc Ūve ir līdz riebumam godīgs un precīzs, neatkāpjas no saviem principiem. Katru rītu viņš noteiktā laikā veic apgaitu pa dzīvojamo māju rajonu, lai pārliecinātos vai visi to iedzīvotāji rūpīgi ievēro noteikto kārtību, bet, ja kāds ir nodomājis to neievērot, vīrs, vārdā Ūve nekautrējas par to ziņot. Iesākumā vaininiekam un pēc tam arī atbildīgajām instancēm, ja nepieciešams. Taču kādā dienā nejaušību un, pēc Ūves domām, arī nemākulības rezultātā izveidojas īpatnēja draudzība, kura, aj, kā salauž Ūves ierasto pasaules kārtību. 

"Vīrs, vārdā Ūve" ir grāmata ar milzīgu sirdi tajā. Bagāta ar dzirkstošu humoru un siltumu, pat neskatoties uz to, ka grāmatas stāsta centrā ir īgnais un savrupais vīrs, vārdā Ūve, kura otrais vārds varētu būt "mūžīga neapmierinātība". Grāmata par dārgakmeņiem, kas paslēpti katrā no mums, pat tajā, kurš rāda visskābāko ģīmi. 

Maz pamazām caur Ūves pārdomām par pasaules neloģiskumu un nepārdomātību lasītājam tiek atklāta arī paša Ūves iekšējā pasaule, pārdzīvojumi, piedzīvotais - visa dzīve. Lēnām virzoties uz priekšu grāmatas stāstā, pamazām arī top skaidrs, no kurienes viss šis Ūves īgnums. Turklāt, kas pats ironiskākais, viņa īgnums un neapmierinātība ar apkārt notiekošo ietīts dzirkstošā humorā. Dažbrīd tik dzirkstošā, ka pati sevi pārsteidzu ar skaļiem smiekliem. 
Brīnišķīga grāmata, kas liks smieties, nesaprašanā raukt pieri un pat nobirt pa kādai asarai. Ļoti sirsnīgs un silts bija šis stāsts par Ūvi. 

Vērtējums: 5/5

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru