31 decembris, 2016

"Iemīlēšanās", Havjers Mariass

"Iemīlēšanās" - cik intriģējošs nosaukums, vai ne? Tieši to es nodomāju, kad man radās iespēja iepazīties ar šo izdevniecības Zvaigzne ABC izdoto grāmatu tuvāk. Uzsākot grāmatas lasīšanu, intriga joprojām saglabājās un man pat kādā brīdī radās doma, ka šī grāmata iespējams būs labākais, ko man nācies pēdējā laikā lasīt, taču .. manas izjūtas grāmatas sakarā ļoti strauji mainījās. 
Šo grāmatu var salīdzināt ar bezrūpīgu un aizraujošu braucienu automašīnā, kuru vada kāds interesants cilvēks, ceļš tiek aizvadīts aizrautīgās sarunās, skaistas ainavas baudīšanā, līdz kādā brīdī pilnīgi neparedzēti automašīnas vadītājs strauji pagriež mašīnas stūri un pilnībā izmaina gan iecerēto maršrutu, gan iepriekšējās sarunas interesanto ritumu. Lūk, to ar šo grāmatu ir izdarījis tās autors - strauji mainījis tās raksturu.
Grāmata iesākas ar brīnišķīgu stāstu par sievietes sastapšanos ar kādu laulātu pāri kafejnīcā. Nekas neparasts, taču šī sieviete ar pāri nav pazīstama, tikai regulāri tos novēro un idealizē to dzīvi, kamēr brokasto un malko savu ik rīta kafiju. Sieviete prāto, ka šo abu cilvēku attiecības ir burvīgas, mīlestības piesātinātas un apskaušanas vērtas, taču kādu dienu viņa ierastās kafejnīcas laikā šo pāri nesastop, tāpat arī nākamajā dienā .. Līdz viņa iepazīstas ar kafejnīcā novērotā vīrieša labāko draugu un uzzina to, kas sagrauj viņas pašas radītos ideālus par šo pāri .. 
Romāna lasīšanas laikā vairākkārt izplānoju iespējamos notikumu pavērsienus un iespējamos noslēpumus, taču autors rūpīgi noliedza ikkatru manis izplānoto detaļu, šķita grāmata savā burvībā ļaus iepazīt dažādās iesaistītās personības, to noslēpumus. Taču paralēli grāmatas notikumiem risinājās arī spēcīga filozofēšana un dzīves patiesību meklēšana, kas kādā brīdī sāka pārņemt galveno romāna sižeta līniju, burtiski to aprijot un nostādot kā otršķirīgu. Romāns ir ļoti daudzslāņains tekstuālā un emocionālā ziņā, taču dažbrīd visa kā šķiet par daudz, padarot romānu bezgala līdzīgu atklāsmju un atziņu kladei. Šī grāmata piespiež lasīt lēnām, nesteidzoties un pārdomājot katru rindkopu, vietām pat piefiksējot kādu teikumu ar smalku zīmuļa līniju, tomēr kas par daudz, tas par skādi un šis noteikti ir romāns, kurā visi šie dzīves patiesības meklējumi ņem virsroku un pilnībā pazaudē manu interesi. 
Šis noteikti ir kvalitatīvs un bagātīgs romāns, kurš var izraisīt tikai divu veidu emocijas - milzīgu patikšanu un tikpat lielu nepatiku. Visa šī teksta bagātība prasa daudz pacietības, taču ja nealkst aizraujoša sižeta, tad pacietība atmaksājas. Koelju cienītāji būs sajūsmā! :)  


Vērtējums: 3/5

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru