31 decembris, 2017

Lielā burvība, Elizabete Gilberta

Dažreiz ir grāmatas, kuras vienkārši vajag izlasīt, īpaši, ja to tematika ir tieši tam brīdim visaktuālākā. Kādu laiku atpakaļ piedzīvoju tiešām lielu radošu krīzi, kuras laikā šķita, ka neesmu spējīga radīt neko radošu, kur nu vēl vispār radīt. Un tad, kā saukta nāca grāmata par radošumu. Krāšņa un skatienu saistoša, tieši tāda ir izdevniecībā Zvaigzne ABC nesen izdotā grāmata "Lielā burvība". Grāmatas autore ir Elizabete Gilberta, kuras vārds daudziem jau ir pazīstams, galvenokārt, grāmatas "Ēd, lūdzies, mīli" sakarā. Es savu iepazīšanos ar Elizabetes Gilbertas grāmatām sāku ar "Lielā burvība" un šķiet, ka tā ir bijusi vispareizākā izvēle. 

Kas tad ir "Lielā burvība"? Šķiet ar lielo burvību var apzīmēt to brīnišķīgo brīdi, kad jūti sevi pieplūstam ar idejām un radošu enerģiju. Vienkāršā, bet nenoliedzami entuziastiskā manierē Elizabete Gilberta iepazīstina gan ar grūto radošuma piesaistīšanas procesu, gan iedvesmo tālākām radošām idejām. 

Autores idejas ir visnotaļ iedrošinošas un iedvesmojošas, taču kaut kādā savādā kārtā šīs brīnišķīgās domas ietītas pavisam neērta un mazliet pat ērmota pašpalīdzības teksta mētelītī. Pacietīgi lobot nost liekos teksta slāņus, ir iespējams iegūt ļoti vērtīgu palīdzību un uzmundrinājumu sava radošuma atdzīvināšanai. Tieši šo lieko tekstu dēļ man šķita pareizi grāmatu lasīt lēnām, nesteidzoties. Taču pat šādi izgaršojot un izlobot svarīgāko, grāmata ir ļoti ātri izlasāma.

Grāmata "Lielā burvība" piedāvā dažādas radošas idejas, kuras, manuprāt, vietām pasniegtas bez iedziļināšanās. Iespējams, ja kādām no idejām tiktu piedāvāts plašāks tās iztirzājums un vērtējums, grāmata nebūtu vairs tik viegla un visiem izprotama, taču šī papļāpāšana par radošuma tēmu tomēr ir gana simpātiska, lai grāmatu gribētos izlasīt, tajā atzīmēt vērtīgākās rindas un ik pa brīdim prātā tās pārcilāt. 

Šī noteikti ir grāmata, kuru ir vērts paņemt rokās tajās reizēs, kad viss radošais spars ir apsīcis. Un iespējams dažreiz pietiks vien paskatīties uz eksplozīvi košo vāku, lai raisītos kāda radoša doma. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru