19 februāris, 2018

Kāpņu pilsēta, R.Dž.Benets

Labs nāk ar gaidīšanu. Tā tas vienkārši ir. Un to noteikti var attiecināt arī uz šīs grāmatas izlasīšanu, kura man, skumjā kārtā, prasīja teju gadu (!). Taču skumji ir tikai tas, ka dzīve iejaucās manā lasīšanas ritmā un es nespēju rast pietiekami daudz laika un enerģijas, lai pilntiesīgi lasītu Roberta Džeksona Beneta grāmatu "Kāpņu pilsēta", jo grāmata ir tiešām lieliska. Šķiet visu laiku, ko autors aizvadīja grāmatas sarakstīšanai, es veltīju tās izlasīšanai, bet ko nu par to. Izlasīju un sajūsmā laužu krēslus! Un klusībā sev jautāju – "kur es biju agrāk?".

Es varu tikai iztēloties, cik milzīgu darbu grāmatas "Kāpņu pilsēta" autors ir ieguldījis grāmatas rakstīšanā, jo tā sevī ietver veselu jaunu pasauli – Bulikovu. Taču viss nemaz nav tik vienkārši, kā pirmajā mirklī šķiet. Bulikovu savulaik pārvaldīja dažādas dievības, katrai no tām bija savi sekotāji un savi likumi, taču sākoties dievību karam, tās nevien aizgāja bojā, bet arī sašķela valsti un tās iedzīvotājus. Bulikovas krāšņoun noslēpumiem apvīto vēsturi izpētīja aizrautīgs profesors Efrems Pangjui, līdz kādā dienā viņš tiek atrasts miris .. Pie viņa slepkavības izpētes ķeras tikpat aizrautīga Bulikovas vēstures entuziaste Šara. Un kā jau tas paredzams, ar to tikai visi piedzīvojumi sākas. 
Jāsaka gan, ka tas ir tikai tāds vienkāršs ieskats "Kāpņu pilsētas" brīnišķīgajā pasaulē, jo tur paralēli notiek tik ārkārtīgi daudz dažādu notikumu un tiek vērpti tādi noslēpumi, kurus atstāstīt būtu nevien neiespējami, bet arī nepieklājīgi. Šī grāmata ir jāizlasa un jāpiedzīvo uz paša ādas! Tas ir tā vērts.

Vārdu pa vārdam uzbūvēta pasaule ar aizraujošu vēsturi, mirušo dievību nostāstiem un neizdibinātiem noslēpumiem, kas ievelk sevī lapas pusi pēc lapas puses. Bija vajadzīga liela pacietība un rūpība, lai spētu izsekot daudzajiem tēliem, kuri grāmatas sākumā gāzās pāri ar vērienu, bet līdzko autora radītā pasaule ar tās sarežģīto vēsturi bija iepazīta, grāmatas lasīšana kļuva par aizraujošu piedzīvojumu. Vēl iepriekš manā raženas lasītājas mūžā nebija gadījusies tik piesātināta grāmata, kurā it viss būtu radīts ar tik lielu rūpību, pat autora uzbūvētās pasaules vēsture! Visnotaļ apbrīnojami. Tieši tāpēc šo grāmatu ir vērts ņemt par piemēru tam, ko spēj rakstnieks - radīt, postīt un veidot no jauna, pat izcelt no pelniem aizgājušo, ja nepieciešams, taču bez liela darba neiztikt.

Un tas tulkojums! Man šķiet, ka puse no manas sajūsmas par šo grāmatu pieder tieši tulkojumam, par kuru atbildīgs Vilis Kasims. Pavisam droši varu teikt, ka tulkotājs ir pastrādājis godam, tik aizraujoša un dzīva valoda, turklāt nepavisam ne vienkāršā pasaulē. 

Runā, ka grāmata "Kāpņu pilsēta" ir tikai tāda neliela daļa no R.Dž.Beneta radītās grāmatu sērijas "The Divine Cities". Es tiešām ļoti ceru, ka Vilis Kasims ir ķēries pie nākamās šīs grāmatu sērijas darba tulkošanas, šis piedzīvojums ir pelnījis turpināties!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru