27 februāris, 2016

"Neparastais ceļojums, kurā faķīrs iestrēga Ikea skapī", R. Puertolā

Faķīrs no Indijas pārliecinājis vietējos iedzīvotājus, lai tie kopīgi samet naudu lidmašīnas biļetei uz Parīzi, lai faķīrs varētu iegādāties naglu gultu vistuvāk esošajā Ikea veikalā. Faķīrs ir pārliecināts, ka viss izdosies liekot lietā savu viltību, viltotu 100 eiro banknoti, kas nodrukāta tikai uz vienas puses un zīda uzvalku, kas viņam mugurā, lai radītu svarīga cilvēka iespaidu. Faķīram liekas, ka viņš ir visviltīgākais cilvēks visā pasaulē, bet kā izrādīsies grāmatas gaitā, ne viņā vienā slēpjas asprātīga attapība .. 

Grāmatas "Neparastais ceļojums, kurā faķīrs iestrēga Ikea skapī" autors ir spāņu izcelsmes franču rakstnieks Romēns Puertolā. Man nav lielas pieredzes ar franču literatūru, taču lasot šo grāmatu radās iespaids, ka man turpmāk radīsies problēmas ar franču humoru. Grāmata tiek pasludināta kā brīnišķīga un smieties mudinoša, taču manī neradās sajūta, ka grāmatā kaut uz mirkli kāds būtu jokojis. Iespējams pie vainas ir tulkojums, taču neesmu pārliecināta. 

Sižetiski grāmata raisa atmiņas par Jūnasona grāmatu "Analfabēte, kas prata rēķināt", iespējams tāpēc, ka šīs grāmatas nosaukums ir asprātīgs, turklāt grāmatas stāstu ir mēģināts veidot kā asprātīgu notikumu pavērsienu virkni. Jāsaka, ka zviedra versija par asprātīgiem piedzīvojumiem man patika daudzreiz labāk. 

Taču grāmatai "Neparastais ceļojums, kurā faķīrs iestrēga Ikea skapī" ir arī labas kvalitātes, kā piemēram, viss tas trakais ārprāts, kas risināts grāmatas stāstā - vienam notikumam seko nākamais, ne mazāk pārsteidzošs, Šie patstāvīgi notiekošie notikumi uztur vēlmi turpināt lasīšanu, lai gan dažubrīd notikumu gaita kļūst mazliet paredzama. Jāpiekrīt daudzajiem lasītāju viedokļiem, ka grāmatas beigas ir pārlieku saldas, lai būtu patiesība, taču jau grāmatas sākumā tapa skaidrs, ka autora galvenā vēlme ir strauji mainīt faķīra viltīgo un egocentrisko dabu pret iejūtīgu un patīkamu. 

Vērtējums - 3/5. Man nepatika, jo gaidīju tiešām asprātīgus piedzīvojumus, taču, kas vienam nesaprotams, otram mīlams. Nesteidzīgai lasīšanai pludmalē der ideāli. 

2 komentāri:

  1. Sākums man ļoti patika, vidus arī tā neko, et beigas bija šausminosas... Filma varētu izskatīties tīr neko :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. filmā tas viss pat varētu likties aizraujoši :)

      Dzēst