20 janvāris, 2017

"Eivas Lavenderas savādās un skaistās skumjas", L. Voltone

Ir grāmatas, kuras iepriecina, ir grāmatas, kuras atstāj vienaldzīgu un tad ir tādas grāmatas, kā šī. Visu grāmatu grāmata! Izklausās bezgala skaļi un vareni, turklāt labi, ka tā, jo šī grāmata tiešām ir varena.

Eiva Lavendera ir meitene ar spārniem. Māte, cenšoties to sargāt no pasaules cietsirdības, liedz meitai pasaules iepazīšanu. Visa dzīve kā mātei, tā meitai aizrit mājā, kurā atrodas pašiem sava pasaule. Taču slēpjoties no nepazīstamā, alkas to iepazīt kļūst arvien lielākas. Eiva no visas sirds vēlas būt tāda pati meitene kā viņas vienaudzes, bet vai tas ir iespējams, ja vēnās rit savādas un skaistu skumju tirdītas ģimenes asinis?! 

Maģiskā reālisma piekritējiem šis būs saldais ēdiens, taču ir būtiski piebilst, ka maģija grāmatas stāstā ir ievīta neuzkrītoši, turklāt izmantojot maģiskos momentus kā organisku teksta sastāvdaļu necenšoties uzturēt lasītāja uzmanību ar pārspīlējumiem. Uz pūķiem cerēt nav vērts, šī vairāk ir viegla rotaļāšanās ar vārdiem un tēliem, nekā fantāzijas robežu atspoguļošana. 

Šī pavisam noteikti ir grāmata, kura ar bagātas un burvīgas valodas palīdzību ieved savādas un brīnišķīgas ģimenes vēsturē un šodienā. Tieši šī ģimenes vēstures izstāstīšana, turklāt caur Eivas pieredzi, ir tieši tas, kas piešķir grāmatai vislielāko šarmu. Savādās un skaistās skumjas, kā izrādās, nav tikai pusaugu meitenes Eivas sirdī vien, katrs ģimenes loceklis sevī nes kādu smagumu .. Trausli un viegli vienā stāstā sastopas cerības, neizdzīvotas mīlestības, ilgas, sapņi un alkas būt iederīgam. Un, pat neskatoties uz to, ka grāmatas centrā ir daudz pamatīgu notikumu, tās stāsts no pirmā vāka līdz pat pēdējam turpina būt viegls un gaišs. Brīžiem šķita, ka grāmata plēš un plosa, taču tajā pat laikā liekot piedzīvot milzīga siltuma un prieka ieplūšanu sevī caur vārdiem. 

"Eivas Lavenderas savādās un skaistās skumjas" ir skaista un trausla proza, meistarīgi uzrakstīta un, šķiet, ne mazāk meistarīgi iztulkota. Turklāt, vienmēr ir patīkami, ja grāmata ir pārdomāta nevien saturiski, bet arī vizuāli. Šeit kompliments izdevniecībai Prometejs, jo grāmata tiešām ir ārkārtīgi skaista un vēl jo skaistāka, kad atvērta :) 

"Tāpēc vien, ka mīlestība neizskatās tā, kā tu domā, vēl nenozīmē, ka tev tās nav." 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru